Stunning Avongreen homes bring pioneering Passivhaus technology to Lanarkshire

23/11/2018 09:44:32

A four-year project aimed at bringing together the latest in environmental design with stunning architecture is due for completion in the Spring of 2019 and the result is a set of unique homes of rare value to Lanarkshire and Scotland.

The three, detached properties, bordering Chatelherault Country Park, near Hamilton, have been designed to blend into the local, rural environment using handpicked, high quality building materials and finished with slate, zinc and Siberian larch cladding.

The interiors include kitchens and bathrooms fitted to the highest specifications, using Porcelanosa and Ashley Ann products, combined with an enhanced acoustic flooring system and bespoke floor finishes throughout.

What sets them apart is their commitment to sustainability and low energy consumption, using the latest energy saving measures set out by the Passivhaus Institut of Germany, including a highly efficient mechanical ventilation heat recovery system that makes them as close to ‘self-heating’ as is possible.                                                                                               

Avongreen Abodes came up with the idea after studying the Passivhaus philosophy, which combines the latest approach to using super-insulation with innovative methods of retaining warmth within the building to ensure the homes require only a little additional heating to remain comfortable and cozy.

Denise Bryson, a director of the company who is project managing the development, said: “When we became aware of the Passivhaus Institut and the work it does, we knew we’d hit on something we could work with.”

“We began the project four years ago working closely with our architect, Paper Igloo Architecture & Design, to create something very special. It has been a real labour of love.  

“The Avongreen Abodes team have worked so hard and it is extremely rewarding for us to see these stunning, innovative homes come to fruition.”

The four-bedroom, detached houses have been built around a central roundabout with south-facing gardens to maximise natural solar gains and benefit from views to the landscape and trees beyond the site. 

The windows have been carefully positioned to ensure privacy while also offering views across the rural landscape.

They have been designed with a flexible layout including a central, sliding wall which can be moved to create a more intimate snug-style space when required, separate from the remainder of the large, open-plan family space, kitchen and dining areas.

Double height spaces over the main sitting area and circulation maximise the connection between both storeys, and large areas of south facing glazing blur the boundary between inside and out.

Carefully positioned ‘brise soleil’ protect the interior spaces from overheating when the sun is at its highest; this strategy is supplemented by the high levels of insulation and airtightness demanded by high quality residential buildings that meet the Passivhaus standards. 

The buildings are clad in a limited palette of materials that reflect the local context, with an up to date twist: a slate tile roof and wall cladding to the upper floor are complemented by some areas of timber cladding on the ground floor. 

For more information about the properties please contact Scottish Property Centre Shawlands on 0141 649 7979 or visit www.scottishpropertycentre.net

 

 

 

 

Property Alerts

Get notified about latest hot properties!